Alla inlägg den 8 mars 2013

Av Mikaela - 8 mars 2013 15:02

  •  

    Jag gjorde ett test för någon vecka sedan, det visade något jag tidigare har befarat, men ändå kom det som en chock!!!

     

     

     

    Testet bestod av 13 Ja-& Nej-frågor...Jag svarade "rätt" på 12 av 13 frågor för angående om man är bipolär eller inte...

     

     

    Jag misstänker starkt att jag är bipolär typ 2!!

     

    Har strukit under det som passar på mig med fet text från denna informationssida på nätet...Vad skulle det annars vara kan man ju undra?

     

     

     

     

    Psykiatri

  • Om bipolär sjukdom

  • Symptom

Symptom

 

Alla upplever vi svängningar i humöret, men för människor med bipolär sjukdom sker dessa svängningar alltmer okontrollerbart och utan samband med yttre händelser. Olika individer ger uttryck för dessa stämningslägen på olika sätt, men människor som är maniska visar i regel en starkt förhöjd självkänsla, de blir pratsamma och överdrivet självsäkra. Beroende på deras inre föreställningar och dolda önskningar kan de bli sexuellt promiskuösa, extremt religiösa, ekonomiskt oansvariga, intoleranta, verbalt aggressiva, irritabla, överdrivet pratiga och sakna förmåga att lyssna till andra människor eller visa medkänsla. Sömnlöshet och överaktivt beteende är vanligt bland människor med mani.  Om sjukdomen inte behandlas kan personen få hallucinationer, vanföreställningar och paranoida föreställningar.  Innan det fanns medicin mot sjukdomen förekom det att människor med bipolär sjukdom dog av hunger och utmattning.

 

Människor som är deprimerade blir ofta apatiska, håglösa och mycket ängsliga.  Deras tankar domineras av håglöshet, skuldkänslor och en känsla av att livet är helt meningslöst.  Panikkänslor, rädsla, sömnlöshet och nedsatt aptit är vanliga symptom.  Om sjukdomen inte behandlas kan den leda till självmordstankar och i vissa fall en önskan att skada sig. Hallucinationer, vanföreställningar och paranoia förekommer också vid svåra depressioner – något som ofta förvånar de människor som stöttar eller vårdar den sjuke, eftersom dessa symptom oftare förbinds med maniska episoder. Svängningarna mellan dessa stämningslägen varierar mellan olika individer.  Vissa drabbas mer av depressioner med endast enstaka maniska perioder. För andra är det tvärtom. Vissa människor upplever våldsamma svängningar mellan olika stämningslägen. När en individ upplever fyra eller fler perioder av förhöjt och lågt stämningsläge under ett år kallas detta ibland för snabba svängningar.  Andra upplever långa perioder av stabilitet mellan humörsvängningarna.

 

Humörsvängningar förefaller hos vissa individer utlösas av stressfyllda händelser.  För andra verkar de komma helt oväntat.  För vissa är perioderna av höga och låga stämningslägen relativt korta, för andra kan de vara flera månader.  Vissa individer upplever endast en eller två episoder under sin livstid.  Andra upplever svängningar i humöret varje år under många år. Svängningarna avtar ibland med tilltagande ålder. 

 

 

 

Olika former av manodepressiv sjukdom

 

 

Sjukdom med främst depressioner
Många som drabbas av återkommande depressioner har också perioder med lindrigare maniska symtom, så kallade hypomanier. Symtomen kan då bestå i att man får ökad energi, större kreativitet, skämtsamhet och ett allmänt glatt humör som kan vara svårt att uppfatta som ett sjukdomstillstånd. Sjukdomen kallas bipolär sjukdom typ 2.

 

Depressionerna har inte alltid samma symtom som en vanlig depressionssjukdom. Man kan ha ett ökat sömnbehov, sug efter sötsaker och en ökad känslighet för sådant som kan uppfattas som negativ kritik från omgivningen. Ibland blir det så pass besvärande att man söker vård. Ofta fungerar inte vanlig behandling mot depressioner. I stället måste man få medicin som stabiliserar stämningen.

 

Ungefär en av tio med denna form av manodepressivitet utvecklar senare riktigt maniska sjukdomsperioder

 

 

 

Depression

 

Vid depression brukar man ha de flesta av följande symtom

  • nedstämdhet

  • håglöshet

  • glädjelöshet

  • koncentrationssvårigheter, har jag ändå!

  • dåligt självförtroende

  • sömnbesvär

  • dålig matlust

  • känsla av hopplöshet

Mani

 

I den maniska fasen drabbas man av

  • förhöjd sinnesstämning

  • ökat självförtroende

  • överaktivitet

  • irritabilitet

Man kan också få minskat behov av sömn. Ibland gör man också vidlyftiga ekonomiska och sexuella utsvävningar. Om man inte får behandling kan det leda till att man blir aggressiv, orolig och omdömeslös. Det kan gå så långt att man grips av polis och tvingas till psykiatrisk vård.

Av Mikaela - 8 mars 2013 10:11

God förmiddag!

 

Idag verkar det som att det blir en bättre dag än den jag hade igår, undrar vad som händer och fötter idag, denna soliga fredag som förövrigt är en hyllning till oss kvinnor! Borde inte varje dag vara det? 

 

 

 

Här kommer lite bilder!

 

 

 

 

Ett av mina senaste loppisfynd, älskar denna lilla klocka!

 

 

 

 

 

Var på biblioteket igår och lånade denna bok efter rekommendationer av underbara C, länken till hennes blogg finns på vänster sida av bloggen!

 

 

 

 

 

Hittade även två söta virkade kuddar och den runda lila kudden igår på loppisen, katten Roxie inspekterar hur det ser ut bakom kudden på bilden högst upp :)

 

 

 

 

 

 

Vardagsrumsbordet, vill få upp den nya lampan i taket snart, kanske Gabbis kille & Thomas tomatsås kan fixa det när de kommer hit sen :) Hoppas!

 

 

 

 

 

 

Stegen blev en smyckesstege, hade tänkt göra en tavla att hänga upp mina smycken på först med hjälp av ett snöre men det här tycker jag blev bättre, man får plats med så mycket mer också, får nog rota fram alla smycken man har och rensa ut lite tror jag!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards